A Bowen módszer elméleti leírása

A Bowen Technika egy izmokon és kötőszöveten működő dinamikus módszer. Fizikális homeopátiának is nevezik, mivel kevés finom, de jól adagolt stimulációval a testet öngyógyító folyamatainak beindítására készteti. Holisztikusan, azaz teljes körűen tekint az emberi testre. A technika alkalmazása sokféle akut vagy krónikus probléma vagy sérülés oldását eredményezheti.

Minden korú és egészségi állapotú kliens esetén alkalmazható, figyelembe véve természetesen néhány különleges helyzetet és kontraindikációt.

A kezelést ülő vagy fekvő helyzetben végezzük, a finom fogások akár ruhán keresztül is kivitelezhetőek. Egy kezelés átlagosan 30 percig tart.

A Bowen módszer kezelési fogás sorozatokra, szekvenciákra épül, amelyek közé szünetek vannak beiktatva. A szüneteknek megvan a jelentőségük, ez alatt az idő alatt az agy és a test befogadja a kapott impulzust, információt, és elindítja a maga válaszreakcióit.

A Bowen Technika és alkalmazó arra törekszik, hogy a lehetséges legkisebb beavatkozással lehetővé tegye a test számára, hogy saját öngyógyító folyamatait beindítsa és végig vigye.

Hogyan működik a Bowen módszer?

A mozdulatok többségét az izmok eredésénél, tapadásánál, vagy az izomhasnál végezzük el, az izomorsók elhelyezkedésénél. Az idegrendszer innen kap információt az izom és ínszövetek állapotáról, tónusáról. A receptorokat stimulálva, a Bowen mozdulatokkal – nyújtási és gördülési szakasz – befolyásoljuk az idegrendszer által kapott ingerületet.

Az ízületek körül végzett mozdulatoknál az idegrendszer jelzést kap az ízületi tokok, szalagok  proprioreceptoraitól, és válaszreakcióként normalizálja az ízület funkcionalitását. Nincs szükség erős manipulációra.

A Bowen mozdulatokat a kötőszövet – fascia – felületi szintjén végezzük, ez hatással van az izmok-idegek kapcsolatára. A fascia állapota a test teljes strukturális összerendezettségében alapvető fontosságú. Sérülése esetén negatívan befolyásolja az izmok koordinációját, a testtartást, a funkcionális működést. Ilyenkor a kötőszövet megmerevedik, összehúzódik, vagy megcsavarodik.
Bowen kezelések után gyakran tapasztaljuk, hogy a letapadások, forradásos szövetek fellazulnak, javul a testtartás, visszatér a mozgékonyság.

A Bowen módszer legfontosabb hatása a test öngyógyító folyamatainak beindítása, a vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozása. A vegetatív idegrendszer a test folyamatainak több mint 80 százalékát ellenőrzi. Érzékeny a külső behatásokra. Mai rohanó és testi-lelki-szellemi értelemben is kiegyensúlyozatlan életünkben napjainkat fokozott stressz állapotában töltjük. Folyamatos inger éri a szimpatikus idegrendszert. A gyógyulási folyamat akkor indul be, ha a vegetatív idegrendszer állapota a szimpatikus felől paraszimpatikus felé mozdul el.
A Bowen Technika ezt a folyamatot katalizálja. A kliensek ellazulnak, a relaxáció során gyakran el is alszanak. Ez a paraszimpatikus dominancia, a stressztől való megszabadulás magyarázhatja, hogy már néhány Bowen kezelés újra tudja indítani a megrekedt javulási folyamatot.

Sok Bowen mozdulat helye egybeesik jól ismert trigger pontokkal. Ezek felszabadításával javul az izmok, ízületek állapota, enyhülnek a fájdalmak.

Néhány Bowen mozdulat szegmentális viszceroszomatikus reflexeket vált ki, választ indukálva a belső szervekben a bőr, izmok és idegek ingerlése által.

A legtöbb Bowen mozdulat átfedésben van akupunktúrás pontokkal, némelyik több meridiánt is keresztez. Ezek az átfedések magyarázhatják a Bowen Technika által kiváltott erős energetikai hatást, illetve a szervezet aktív változását.

A mozdulatok harmonikus rezgéseket keltenek, a hatáspontot kihelyezve a testben, és segítve annak harmonizálását.

Bizonyos fogások aktiválják a nyirokrendszert, így stimulálva az immunrendszert.

Bowen kezelés után rendszerint méregtelenítési folyamat is beindul, kiegyenlítettebbé válhatnak a sejtszintű folyamatok.

Címke: