Kezelés után

Bár minden kezelés után elmondom, sőt nyomtatva oda is adom a teendők leírását, szükségét látom, hogy itt is leírjam, hogy mi várható, mit érdemes megtenni, és mit nem érdemes megtenni Bowen kezelés után.

Mire figyeljen a Bowen kezelés után?

 • A kezelés után lehetőleg ne üljön egyhuzamban 30 percnél hosszabb ideig. Ha ez nehezen megoldható, álljon föl mégis félóránként, és tegyen pár lépést. – Ez segíti a szervezetet, hogy könnyebben reagáljon a kezelésre, mozgásban tartja a testet, az izmokat, és frissebben a testnedvek és az energia áramlását.
 • A kezelést követő napokban tartózkodjon más manipulatív kezelések – mint pl. masszázs, fizioterápia, kiropraktika stb. – illetve akupunktúra alkalmazásától. – A Bowen kezelés során adott pontokban történnek mozdulatok. Ha utána egy sor pontot végigmasszírozunk, vagy más egyéb módon behatásokat végzünk, a válaszreakciók kiszámíthatatlanok lesznek, vagy szélsőséges esetben a teljes kezelés hatását kioltjuk.
 • Ne alkalmazzon hideg vagy meleg borogatást, kenőcsöket, dörzsölést, és tartózkodjon a túl hideg vagy túl forró zuhanyozástól, szaunától. – Hasonlóan az előző ponthoz, a kezelés hatása törlődhet.
 • A kezelés napján tartózkodjon az erős fizikai megterhelésektől, intenzív sportolástól. – Egyrészt a szervezetet hagyjuk békén, várjuk meg a reakcióit. Másrészt, ha egy vállprobléma kezelése után valaki szőlőt metszeget, vagy súlyzózik, akkor ahelyett, hogy pihentetné a sérült vállat, és segítené a kezelés hatásainak befogadását, még tovább rontja a váll állapotát.
 • Ide tartozik még, hogy ha a kezelés napján este álmosnak érzi magát, akkor ha teheti aludjon, és ne maradjon fent éjjel egyig TV-t nézni!

A kezelést követő napokban egyéni reakciók előfordulhatnak, pl.:

 • izomláz és vándorfájdalmak
 • szimptómák felerősödése
 • erőteljesebb méregtelenítési folyamatok
 • fáradtság (ilyenkor pihenjen!) vagy szokatlan nagy energia

Figyelje meg közérzetét és reakcióit! Ha lehet jegyezze fel ezeket, és tájékoztassa a Bowen Alkalmazót a következő kezelés alkalmával.

Fontos!

 • Fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot a következő 7 napban, lehetőség szerint félóránként egy bő kortynyi, maximum másfél deciliter tiszta vizet. – Ez a tanács kiemelt fontosságú! A megfelelő vízmennyiség fél gyógyulás!
 • Amikor reggel fölkel, vagy a nap folyamán feláll vagy az autóból kiszáll, ügyeljen arra, hogy mindkét lába biztosan és egymással párhuzamosan a földön álljon, mielőtt ránehezedik. – Egy hét után érezhető a különbség: Ez az egyszerű gyakorlat elkezdi kiegyenlíteni a szervezet statikáját.
 • Végezze el rendszeresen a feladott gyakorlatokat. Ezek a kezelés fontos részét képezik. A kezelés napján ne végezzen gyakorlatot! – A Bowen módszer része néhány egyszerű gyakorlat, ezeket a kezelés napján ne végezze. Sok esetben ajánlott gyógytornászhoz fordulni, és az ott kapott gyakorlatokat rendszeresen végezni.
 • Két egymást követő kezelés ajánlott a test számára az egyensúly helyreállításához, és az újonnan kapott információk tartósabb rögzítéséhez. – Tapasztalatom szerint 3 kezelés alatt kiderül, hogy a Bowen módszer segít-e az adott helyzet tüneteit enyhíteni, vagy tovább kell lépni más irányban.

Bár a Bowen kezelések mindenkinél elvégezhetőek, és a módszernek gyakorlatilag nincs kontraindikációja, a kezeléseket mindenki csak saját felelősségére veheti igénybe. Amennyiben állapotos, és tud róla, ezt mindenképpen közölje a Bowen Alkalmazóval. Kérdés vagy bizonytalanság esetén hívjon, üzenjen!

FIGYELEM!

A Bowen kezelés nem helyettesíti a szakszerű orvosi beavatkozást! Javaslom, hogy olvassa el a Kihez forduljak menüpont alatt megtalálható leírást.

Címke: