Magamról

Majd két évtizeddel ezelőtt kezdtem tanulmányozni az emberi viselkedés és kapcsolatok mozgatórugóit.

Ekkorra jutottam el életemben arra a felismerésre, vagy tudatosodási szintre, hogy zavarni kezdett néhány dolog a saját életemben, viselkedésemben, mondhatni működésemben, és szerettem volna nemcsak megérteni a mozgatórugóimat, az okokat és gyökereket, hanem megtalálni a változás számomra elfogadható és működő módozatait is.

A párkapcsolat, házasság, majd gyermekeink születése csak erősítette ezt a folyamatot, mert addigra megértettem, hogy a házasság és a gyereknevelés is egy szakma, amit érdemes és szükséges megtanulni, ha az ember sikeresen és boldogan akar élni és tevékenykedni ezekben a kapcsolatokban.

Feleségemmel, Judittal együtt elvégeztünk egy Gordon szülői kommunikációs tréninget, majd többszöri ismétlése után a tréner képzőt is.

Thomas Gordon Carl Rogers követője volt. Carl Rogerst a humanisztikus pszichológia, és a pszichoterápiás kutatás egyik atyjának tekintik. A személyiség és az emberi kapcsolatok egyedi, személyiségközpontú megközelítése fűződik nevéhez. Ezt a megközelítést számos területen alkalmazzák: A pszichoterápiában – kliens központú tanácsadás és terápia, az oktatás egyes területein – diákközpontú tanulás, illetve számos kommunikációval foglalkozó iskola és csoport munkájában.

Gordon saját tapasztalatai, kutatásai, és Rogers munkássága alapján dolgozta ki saját kommunikációs módszerét. Felismerte az erőszakmentes konfliktuskezelés jelentőségét, valamint a rendszeres és nyitott kommunikáció szükségességét, és kidolgozott egy, a mindennapokban használható kommunikációs modellt, a Gordon modellt.

Ezt a modellt kezdtük tanítani először szülőknek, majd felnőtt kapcsolati tréningeken is. Közben természetesen mi magunk is folyamatosan tanultunk, és gyakorló szülőként használtuk is az általunk tanított anyagot. Ma már elmondhatom, hogy az élet igazolt minket, sikeres szülőnek érezzük magunkat.

A kilencvenes évek második felében Magyarországon hatalmas nyitás indult el a személyiségfejlesztő és ezoterikus irodalom felé, könyvek százai jelentek meg, előadások tucatjait hallhattuk minden évben, így a mi tanulásunk is felgyorsult.

Az emberi viselkedést és kommunikációt sok oldalról lehet vizsgálni, személyiség, szeretetnyelvek, hitrendszerek, spirituális területek, stb. Ahogy bővültek az ismereteink és tapasztalataink, kifejlesztettük saját tanfolyamainkat.

Abban az időszakba találkoztam a Bowen módszerrel, amikor kerestem a lehetőségeket, új irányt. Éreztem, hogy tovább kell és fogok lépni – mintegy megérett az idő és én is a változásra. A sors úgy vezérelte utamba a Bowen Technikát, hogy szinte átestem rajta, nem tudtam nem észrevenni. Még aznap jelentkeztem a tanfolyamra.

A Bowen Technikával találkozva azt éreztem, hogy egy út nyílt meg, amely összekapcsolja azt a tudást, amit az emberi lélek és viselkedés területén már megszereztem az ember testi szintjével.

Azt tanultam és vallom hosszú ideje, hogy az ember élete és egészsége egy hármas alapon nyugszik, a Test – Lélek – Szellem egységén. Ha ebben az egységben az egyik területen nincs egyensúly, többlet vagy hiány keletkezik, akkor a rendszer felborul. Mintha egy háromlábú széken próbálnánk ülni, amelyiknek az egyik lába hosszabb vagy rövidebb, vagy éppen repedt.

Amikor a Bowen módszerrel megismerkedtem, azt hittem egy tisztán fizikai szinten működő manuális módszer csupán. De ahogy látom az emberek fejlődését és változását, ismét megerősödött bennem, hogy a testi szint ugyanúgy visszahat a lelki és szellemi létünkre, egészségünkre.

diplomaNégy éve dolgozom a Bowen Technikával, és azt látom, hogy egyrészt a módszer beváltotta reményeimet. Nyilván a testnek, mint rendszernek biztosítanunk kell a szükséges átfutási időt, de a testünk igen is válaszol, megvan a képessége és igénye a javulásra.

Másrészt, bár több millió év alatt kifejlődött testünk alkalmazkodóképessége rendkívül nagy, de sokszor nem tud mit kezdeni a mozgáshiány okozta terheléssel, bármilyen ironikusan is hangzik ez.

Tapasztalataim szerint legtöbbünknek szüksége van arra, hogy fizikai, testi szinten kicsit igazítsunk, javítsunk, és erre a Bowen Technika az egyik legjobb módszer.

Nemrégiben találkoztam egy új és különleges módszerrel, az Access Bars technikával. Néhány kezelés megélése után úgy döntöttem, hogy én is megtanulom ezt a módszert, annyira hatásosnak és kellemesnek találtam.

Access DiplomaAz Access Bars elnevezés azt jelenti, hogy a technika hozzáférést (access) biztosít agyunk egyes területeihez, sávjaihoz (bars), és segítségével kioldhatjuk azokat a lelki-érzelmi feszültségeket, amiket felhalmoztunk és vagy magunkkal hoztunk életünkben.

Úgy tapasztalom, hogy az Access Bars remekül összeillik a Bowen módszerrel, hiszen így nemcsak a fizikai, testi feszültségek oldódásában segíthetek, hanem megtámogathatom a folyamatot lelki oldalról is.

Hogyan lehet ez még ennél is jobb? 🙂

Szépen gyarapodó tapasztalataim szerint az Access Bars fejkezelés remekül kiegészíti a Bowen módszert, ezért már együtt is alkalmazom őket. A Bars kezelés azonban sokkal messzebbre vezet: Egész életünket, felfogásunkat megváltoztathatja, és elvezethet egy aktívabb, egészségesebb, lelkesítőbb életbe!

Több mint egy éve tanítom is a módszert, és azt mondhatom, hogy a megszerzett tudást semmi pénzért nem adnám vissza, és sokak életét látom nap mint nap hasonlóan változni!

Érdekli egy új kaland?