Megelőzés és mozgás

Az emberi szervezet körülbelül 3 millió év alatt fejlődött ki. Ez alatt a hosszú idő alatt folyamatosan változott és alkalmazkodott környezetéhez. E hosszú idő nagyobb részében az élelemszerzés, a vándorlás és a küzdelem töltötte ki a jövendő ember napjait. Vagyis olyan tevékenységek, olyan életmód, amely mozgással járt.

Ne olyan mozgásra gondoljunk, hogy emberünk megtett egy bizonyos távolságot naponta: Nem, ezekben az időkben futott, ugrott, fára mászott, dobott, kúszott, birkózott az ember. Közben felegyenesedett, kialakult gerincének S alakja, szembefordult hüvelykujja a többivel, és egész teste a mozgáshoz idomult.

Az ember testtömegének 60 százalékát a csontok, izmok, idegek, ízületek – vagyis röviden a mozgásrendszer teszi ki. A mozgás – Élet. A mozdulatlanság – lanyhulás, visszafejlődés, gyengülés, halál.

A modern ember évszázadokon, évezredeken át egyre fejlesztette, átalakította környezetét, de közben folyamatosan mozgott. Lehet, hogy már nem gyalogolt, de lovagolt. Lehet, hogy nem dárdát dobott, de íjat feszített és vívott. Tengerre szállt, árbocra mászott, evezett, hálót húzott. Házat épített, majd várat. Ásott, kapált, szántott, vetett, aratott. Mozgott.

Ám az utóbbi 200 évben meredeken csökkent a mozgásmennyiség, amit a mindennapi élet, az élelem megszerzése és megtermelése megkövetelt. Gépeket gyártottunk, autókat, egyre modernebb és önállóbb eszközöket. Háztartási eszközöket, kerti eszközöket, gyártósorokat. Azt mondtuk magunknak, hogy megkönnyítjük az életünket, de valójában nem lett jelentősen könnyebb az életünk – gondoljunk a modern élet mindennapi velejárójára, a stresszre – és nem lett több időnk sem.

De mai világunk önámítása egy másik történet. Visszatérve a mozgásra:

Drasztikusan lecsökkent a mozgás szükségessége, mozgási lehetőségeink, és mozgásigényünk. De annak a rendszernek, amely 3 millió év alatt felpörgette magát és csúcsra járatta, a testünknek nem csökkent le a mozgásigénye! Mi történik hát a rendszerrel, mely lendületben van, ha nem mozgatjuk tovább ezt a lendületet? Lelassul, megáll és hanyatlani kezd.

Agyunkkal összehuzalozott izmaink kihasználatlansága hozza magával a rendszerhibákat. Agyunkban az ingerületek idegpályákon száguldanak. Ha gyakran használjuk a pályákat, ezek szélesek és erősek, mint az autópálya. Minél kevesebbet használunk egy pályát, annál keskenyebb lesz. Talán pontatlan hasonlat, de szemléletes. Alig használt izmainkat elfelejti agyunk megfelelően vezérelni.

Azám, de ha csökken az izomműködés, csökkeni fog az oxigénellátás is. Nincs is rá annyi igény, hiszen nem kívánják az alulmozgatott izmok a többletoxigént és többletenergiát. Hányszor elhangzik, hogy elfelejtettünk helyesen lélegezni!

Ha az izomtónus gyengül, még egy dolog történik: Testünk feszített rendszer, mint egy sátor. Az izmok tartják helyükön csontjainkat – és persze mozgatják őket. Ha a szervezet ellanyhul, kibillen az egyensúlyából a test fő tartó rendszere. A boka – tér – csípő – váll – fej rendszernek a megfelelő háromdimenziós alakzatban kell állnia és működnie. Ha valamelyik ízület kibillen ebből az egyensúlyi állapotból, viszi magával az egyensúlyi állapotot és a rendszert is. Mint amikor egy állványzat megrogy, úgy billen meg testünk egyensúlya. Egyik izom alulműködik, a másik túlfeszül vagy dolgozik, kisebb izmok átveszik más izmok munkáját és túlterhelődnek, és máris olyan problémák és fájdalmak állnak elő, amiknek nem értjük az eredetét, az okát.

Fáj a lábam, biztosan a cipő okozza, mert hisz lám kopott a cipőm sarka. Kiment a térdem síelés közben, mert rosszul volt beállítva a kötésem. Teniszkönyököm van – bár nem is teniszezem – de a sebváltó túl kemény a kocsiban. Találunk egy okot a problémára.

mozgásNem akarok túl hosszan írni: Talán már ennyiből is érthető, hogy milyen alapvető fontosságú a mozgás szervezetünk számára. Az én Bowen mentorom egyszer azt mondta, hogy a jógának olyannak kéne lenni a test számára, mint a kézmosásnak a tisztaság számára. Kultúránkban még alacsony fokon áll a fizikai higiéné.

Én magam is most tanulom csak a testem, kezdem el rendszeres mozgatását és nyújtását, de már érzem a jótékony hatásokat. Ha még szervezetünk tünetmentes, akkor éppen ideje megkeresni azt a mozgásformát – és szakembert – ami és aki célzottan segít karban és mozgásban tartani testünket.

És mit tegyek, ha fáj valamim? Ekkor is lépni szükséges: Ahogy már több helyen is leírtam, tanácsos szakemberhez fordulni.

Én személyesen a Bowen módszerrel tudom hozzátenni a magam segítségét az ügyhöz. Ha azonban már régen megbillent a rendszer, akkor azt fontos tudni és tudomásul venni, hogy célzott mozgás és mozgatás nélkül minden segítség csak időleges hatást ér el.

 

Címke: ,