Nézőpont: Megelőzés

Nézőpont

Nézőpont

Nemrég zajlott le az első Veszprémi Örömünnep, az I. Veszprémi Varázslat rendezvénysorozaton belül. Judittal együtt vettünk részt, én magam a Bowen módszert mutattam be, és számtalan érdeklődővel beszélgettem.

Egy hölgy nagyon tanulságos gondolatot vetett fel, hadd osszam ezt most meg:

Azt mondta, hogy azért szeretne kezelésre eljönni, mert érdekesnek tarja a Bowen módszert, és semmi baja. Először őszintén szólva nem is értettem, hogy hogyan gondolkodik. Elmondtam neki, hogy akinek semmi problémája nincs, annak nem lesz átütő „aha” élménye egy Bowen kezelés után.

Persze mindenkinek vannak kisebb-nagyobb kihívásai, és a Bowen egy nagyon jó lazító kezelés is, de egy átlagosan jó állapotban lévő felnőtt emberben nem fog kirívó testi érzeteket kiváltani egy kezelés.

A Bowen technika tapasztalataim szerint ott fejti ki a hatását – pontosabban ott váltja ki a testünk saját öngyógyító mechanizmusának beavatkozását – ahol szükség van rá.

A hölgy azonban azzal érvelt, hogy ő évek óta jár kezelésekre, több különböző módszert kipróbált, és megelőzésként szeretne kezelést kapni.

Egyrészt meglepődtem, hogy milyen kevesen gondolkodunk így: Elmegyek, kezeltetem magam, hogy megelőzzem a bajt. Nem (csak) sportolok, nem (csak) egészségesen táplálkozom, művelem a szellemem, tisztán tartom a lelkem – írhatnék sok-sok módszert és teendőt, de elmegyek kezelésekre, megelőzésképpen!

Elkezdtem gondolkodni, hogy én mint Bowen alkalmazó hogyan érvelhetek a saját módszerem mellett, ha a megelőzésről beszélünk.

A Bowen kezelés során egészséges embernél alaphelyzetben egy derék – hát – nyak kezelést érdemes elvégezni. Ennek milyen hatása van? Egyrészt ellazítja a derék, hát, nyak izmait, és ezen keresztül az egész mozgásrendszer frissebbnek fogja érezni magát. Fellélegezhet az ember egy kicsit a napi stressz alól, kezelés közben kicsit a lélek is kioldódhat, ahogy csendben érzékeljük a fogásokat, és átéljük a szüneteket.

Nyilván ha a feszültség egy részét levezetjük, ez visszahat a közérzetünkre, hangulatunkra, és azon keresztül a szívünkre, a légzésünkre, kicsit megkönnyebbülünk, mint egy jó meditáció után.

Olyan, mint egy „fizikai” meditáció. Érdekes, hogy magamtól ez a felfogás nem jutott eszembe, pedig a tanfolyamok alatt számtalanszor végigéltem és élveztem én is, hiszen egymást kezeltük, egymáson gyakoroltunk.

S ha jobban és könnyebben érezzük magunkat, az egészségünket is könnyebben őrizzük meg.

Köszönöm az ötletet, és az új nézőpontot!

Címke: ,